Tanıklık için avukat tutabilir mi?
Avukat, vekil vasıtasıyla takip ettiği davada tarafların üçüncü kişisi olduğundan, görevi sırasında öğrendiği olguların ötesinde delil göstermekle yükümlü olup, tanık olarak dinlenmesinde kanuni bir engel bulunmamaktadır.
Tanığın vekili olur mu?
Mahkemeye tanık olarak sunulan kişi bizzat tanıklık etmelidir. Temsilcinin başka bir kişi aracılığıyla farklı bir sıfatla tanıklık yapması mümkün değildir. Yalan tanıklık yapmak ve bir tanığı etkilemek amacıyla yazılı veya sözlü beyanda bulunmak Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre suçtur.
Avukat tanıklara soru sorabilir mi?
Bu durum, avukatın ceza yargılamasındaki rolüyle de bağdaşmaktadır. Duruşmanın disiplinine ve bu bağlamda yargılamanın amacına uygun olarak avukat, hâkimin müdahalesi olmaksızın doğrudan tanık, bilirkişi ve diğer kişilere (örneğin müdahil ve bilirkişiler) soru sorabilir.
Tanık ifadesi somut delil midir?
Kanıt olarak sayılan tanığın kendisi değil, beyanıdır. Tanığın beyanı takdirî bir kanıttır, çünkü tanık, bilinçli veya bilinçsiz olarak gözlemlediği olayı her zaman tam olarak yeniden üretemez.
Tanıklık yapmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Tanıklık etmek istemiyorum. Ne yapmalıyım? Bu durumu bir dilekçe ile mahkemeye sunmanız sizin için faydalı olacaktır. Tanıklık edeceğiniz gün, ifade vermeden bunu mahkemeye sözlü olarak bildirebilirsiniz. Gizlilik yemini ettiyseniz, tanıklık etmemelisiniz.
Tanık kaç kez mahkemeye gider?
Tanık ifadeleri de bu delilin bir parçası olarak mahkemeye sunulabilir. Tanık listesi, taraflarca mahkemenin talebi üzerine, anlaşmazlık konusu olan konular mahkemede çözüldükten sonra bildirim için tanıkların adlarını ve adreslerini sağlamak üzere sunulur. Bu liste genellikle mahkemeye yalnızca bir kez sunulur.
Tanık olarak ifade vermek zorunlu mu?
Söz konusu olay hakkında bilgisi olduğu bilinen tanık (tanık); ancak davayla ilgisi olmayan kişilerdir. Beyanname gerekli midir? Evet. Tanık olarak listelenen kişi savcıya, hakime veya mahkemeye gelmeli, bilgisini paylaşmalı ve doğruyu söylediğine yemin etmelidir.
İhzara rağmen gelmeyen tanık dinlenir mi?
HUMK Madde 253: MADDE 253 – (Değişik: 5728 – 23.1.2008 / md. 15) Usulüne göre çağrıldıkları halde mazeretsiz gelmeyen tanıklar zorla mahkeme huzuruna çıkarılır ve gelmemeleri nedeniyle oluşan giderler, amme alacaklarının tahsil usulüne göre tahsil edilmek üzere kendilerinden tahsil olunur.
Sadece tanık beyanıyla ceza verilir mi?
Özellikle gizli tanık ifadelerine dayanarak mahkûmiyet kararı verilemez, ancak ek deliller mevcutsa bu mümkündür.
Hâkim tanığa ne sorar?
(3) Hakim, tanığa: “Şerefiniz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerleriniz üzerine, tanık olarak size sorulan sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şeyi gizlemeyeceğinize yemin eder misiniz?” diye sorar.
Tanık avukatı dosyayı inceleyebilir mi?
Müdafiin dosyayı inceleme ve belge alma yetkisi 5271 sayılı Kanunun 153. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; müdafi, soruşturma aşamasında dosyanın içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini ücretsiz alabilir.
Avukat ifadeye karışabilir mi?
Şüpheli veya sanığın tanıklık veya sorgulama sırasında yaptığı tüm ifadeler kaydedilir ve avukat tarafından engellenemez. Savunma avukatı yalnızca hukuki tavsiyede bulunabilir ve şüpheli veya sanığın yerine geçemez.
Tanıkların hepsi dinlenir mi?
Tanık mahkemenin yargı yetkisi dışında ise, karşılıklı hukuki yardım kapsamında tanığın dinlenmesine karar verilebilir. Yine mahkeme gerçeğin ortaya çıkarılmasını gerekli görürse, tanığın olayın gerçekleştiği veya eşyanın bulunduğu yerde dinlenmesine karar verebilir.
Kimlerin tanıklığı kabul edilmez?
MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa dahi. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.
Celiskili ifade verirse ne olur?
5271 sayılı CMK’nın 213. maddesinde, sanığın daha önce verdiği ifadelerle duruşmada verdiği ifadeler arasında çelişki bulunması ve bu ifadelerin kolluk kuvvetlerince hâkim, mahkeme, savcı veya müdafi huzurunda tutulan ifadeler olması halinde duruşmada okunabileceği hükme bağlanmıştır.
Tanık duruşmaya katılmak zorunda mı?
Tanık olarak gösterilen ve ifade vermeye çağrılan herkes mutlaka mahkemeye gitmek zorundadır.
Tanıklık ücreti kim öder?
– Tanık ücretini kendisini sunan tarafın mahkeme hazinesine yatırdığı hesaptan alır. Bilirkişi raporunda ise bilirkişi ücretini raporunu sunan kişiden alır.
Bir avukat karşı tarafla görüşebilir mi?
Avukatlar arasındaki “özel” olarak işaretlenen yazışmalar, yazarın izni olmadan yayınlanamaz. 31. Avukat, ancak karşı tarafın avukatıyla görüşebilir.
Hangi meslekler tanıklık yapamaz?
2. Tabipler, diş tabipleri, eczacılar, ebeler ve yardımcıları ile tıp mesleğinin veya sanatının diğer bütün mensupları, bu ünvanları gereği hastaları ve aileleri hakkında öğrendikleri sırlar hakkında tanıklık etmekten kaçınabilirler.