İçeriğe geç

Latife Ne Demek Tasavvuf

İslamda Latife ne demek?

Sözlükte “insanları güldüren, neşelendiren hoş ve güzel söz, özellikle şaka, nükte” anlamlarına gelen Latife (çoğulu letâif), sözle anlatılması zor, ince bir anlamı olan bir kavram, gönülde doğan bir duygu; güldürecek tuhaf bir söz ve tuhaf bir hikâyeyi ifade eder.

Manevi latifeler nelerdir?

İnsan on letaif-i aşaradan ibarettir: Kalp, akıl, sır, hafi, ahfa; nefis, ateş, hava, su ve toprak.

Latife ne anlama gelir?

Latif kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Latif” kelimesinden türemiştir ve “incelikli, hoş, zarif, nüktedan” anlamına gelir. Türkçede incelikli, düşünceli, zarif, hoş veya esprili bir davranış veya niteliği ifade eder.

Manevi latife ne demek?

Letâif, latîfe kelimesinin çoğuludur ve ruhun seviyeleri veya farklı boyutları için kullanılan bir tasavvuf terimidir. Başka bir tanıma göre, incelikler, duyu organlarımız ve zihnimiz tarafından sağlanan bilgilerin ötesine geçen manevi gerçeklikleri algılamamızı sağlayan hassas bilinçdışı yeteneklerdir.

Ruhun 3 makamı nedir?

İnsanın ruhu üç tabakadan oluşur; Revani akıl, Sultani akıl, Nurani akıl.

Kalbin 7. mertebesi nedir?

Tasavvuf düşüncesinde ruh gerçekten birdir. Ancak içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında yedi seviyede ele alınmıştır: Emmâre, Levvâme, Mülhime, Mutmainne, Raziye, Marziyye ve Kâmile.

Eski dilde Latife ne demek?

Latife, “insanları güldüren ve neşelendiren hoş ve güzel sözler, özellikle fıkra, nükte, şaka, anekdot” vb. olarak tanımlanmakla birlikte, Divan edebiyatı döneminden itibaren farklı eserlerde farklı kullanım alanları bulmuştur. Kaynaklarda “nükte, mizah, şaka, alay ve eğlence” karşılığı verilmektedir.

Ruh latifesi ne demek?

İnsanın canlılığını sağlayan algılayan ve bilen unsur. İnsanın özünü, kendisini, ilahi lütfu, kötü alışkanlıkların ve aşağılık arzuların kaynağını ifade eden bir terim. Antik Yunan, ortaçağ İslam ve Hristiyan felsefesinde doğal varlıkların ilkeleri olarak kabul edilen dört unsur.

Ahfa zikri nedir?

Ahfa latîfesi, ilahi isimlerin ve sıfatların tecelli ettiği yerdir. Bu mertebede, mürit, önceki inceliklerin zikrini yaptıktan sonra, Ahfa mertebesinin zikrini yapar. Ahfa inceliklerinin zikri, bu mertebenin ışığı olan yeşil ışık belirinceye kadar devam eder.

Arapçada Latife ne demek?

Latife ismi halk arasında nükte ve mizah anlamı taşıdığı için bilinmektedir. Ancak hoş, nazik ve yumuşak anlamına gelen Latife ismi Arapça kökenlidir. Günümüzde sıklıkla tercih edilen bu isim aynı zamanda garip ve güzel sözler anlamına da gelmektedir.

Latife Kur’an’da geçer mi?

Latif ismi Kur’an-ı Kerim’de yedi defa geçmektedir.

Latife’nin eş anlamlısı nedir?

Birini güldürmek ve eğlendirmek için kullanılan kelimelere şaka denir. Cümlede zekâ yerine, ıslak şaka veya el şakası gibi birçok türü olan bir şaka da kullanılabilir.

Latife dinen ne demek?

Tasavvufta insandaki ilahi özü ifade eden bir terim. İnsanın özünü, kendisini, ilahi lütfu, kötü alışkanlıkların ve aşağılık arzuların kaynağını ifade eden bir terim. Nakşibendi-Müceddidiyye ve Halidiyye tarikatlarında seyir metodu.

Latifede bulunmak ne demek?

İsim. [1] Zekâ, mizah.

Latife ediyorsun ne demek?

Latife kelimesi TDK’ya göre genel olarak “şaka” olarak tanımlanmaktadır. Bu kelimenin anlamını açıklamak gerekirse; Küçük ve tatlı bir şaka olarak söylenebilir. Ayrıca muhatabı rahatsız etmeyen, naif ve nazik bir şekilde işlenen şakalar olduğu da söylenebilir.

Latife Arapça ne anlama gelir?

Latif ismi Arapça kökenlidir ve genellikle hoş ve nazik kişilik özelliklerini ifade etmek için kullanılır. Arapça “lütuf” kelimesinden türemiştir ve Allah’ın 99 isminden biri olarak (Asmaul Hüsna) aynı zamanda “Al-Latif” (Nazik ve Nazik) anlamına gelir.

Latife etme nedir?

İsim. [1] Zekâ, mizah.

Latife yapmak sünnet mi?

Şakalara şaka denilemez. O hakikidir. Aslında Hz. Peygamber, bir hadisinde bu gerçeği muhtemelen şöyle dile getirmiştir: “Kalplerinizi ara sıra dinlendirin.” (Kudai, Musnedü’s-Şibah, I/393).

Latife nedir sorularla İslamiyet?

Latif kelimesi tam anlamıyla “katı olmayan, ince, hoş ve yumuşak” anlamına gelir. Lâtîf kelimesi hem “merhamet ve yardım” hem de incelik, yani “kalın ve katı olmamak” ile ilgilidir. İsmi ışık olan Allah’ın tüm sıfatları incedir; hem özü hem de sıfatları maddeden uzaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Prezervatif Kullanan Escort