İçeriğe geç

Alt Kiralama Yasal Mi

Alt kira sözleşmesi yasal mı?

Üçüncüsü, alt kira sözleşmesi Borçlar Kanunu’nun 321. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; “Kiracı, kiralananı kısmen veya tamamen başkasına kiralayabileceği gibi, kullanma hakkını da başkasına devredebilir; ancak bu durum kiralayanın aleyhine bir değişikliğe yol açmamalıdır.

Alt kiraya verme tahliye sebebi mi?

Alt kiracının kiralanan mülkte yaşaması, ev sahibinin mülkü boşaltmasını engellemez. Alt kira sözleşmesi, ana kira sözleşmesinin süresine bağlıdır ve ana kira sözleşmesinin sona ermesiyle, alt kiracı olan kiracının kira sözleşmesi de sona erer.

Alt kiralama nasıl olur?

Alt kira sözleşmesi akdedilerek, ana kiracının bir mülkü başka kişilere kiralaması mümkündür. Kira sözleşmesinin başka kişilere devredilmesi, ev sahibinin yazılı onayı olmadan mümkün değildir. Bunun için ana kiracı ile ev sahibi arasında bir anlaşma olması gerekir.

Alt kiracının hakları nelerdir?

Bu nedenle, alt kiraya verenin asıl kiraya verene karşı hiçbir talebi olmamasına rağmen (örneğin kiralanan malın iadesi için dava açamaz), asıl kiraya verenin kiralanan malın bakımını yapmasını talep etme hakkı ve yetkisi vardır.

Alt kiraya verildiği nasıl ispatlanır?

Yazılı bir belge olmaksızın alt kira sözleşmesine rıza gösterildiği ispat edilemez, ancak alt kira sözleşmesinde başka bir kişinin yer alması ve bu kişinin ödediği kiranın ev sahibi tarafından düzenli olarak kabul edilmesi halinde yeni bir kira sözleşmesinin yapılacağı varsayılabilir.

Alt kiracı stopaj öder mi?

Alt kiracı, kira bedeli üzerinden %20 oranında GMSI stopaj vergisi toplar ve net kısmını bankaya öder. Banka makbuzu, alt kiracı için geçerli bir gider makbuzudur. Ana kiracı ayrıca, işyeri kira gelirini yıllık gelir vergisi beyannamesinde GMSI olarak beyan eder.

Alt kiralama yapmak suç mu?

Daire ve kapalı çalışma alanı kiralama sözleşmelerinde, kiracı, ev sahibi yazılı onay vermediği sürece kiralık mülkü alt kiraya verme hakkına sahip değildir. Geçerlilik için ön koşulun, ev sahibinin kiralık mülkü alt kiraya verme konusunda yazılı onayı olduğunu belirtelim. Ev sahibinin sözlü onayları geçerli değildir.

Asıl kiracı alt kiracıyı çıkarabilir mi?

Öyle ki, ilk kiracı, alt kiracıya hak kazandığından başka veya farklı bir kullanım hakkı veremez. Bu durumda kiracı, kiralanan mülkü alt kiracıya kendi hakkının süresinden daha uzun bir süre kiralayamaz. Kira süresi dolduktan sonra, ev sahibi alt kiracının sözleşmesini de feshedebilir.

Ev arkadaşı almak suç mu?

Kiracılar bir oda arkadaşı alabilirler, ancak belirli prosedürleri takip etmeleri gerekir. Yasaya göre, kiracı bir oda arkadaşına yer açmak için ev sahibinden yazılı izin almalıdır. Ev sahibinin izni olmadan bir oda arkadaşı almak kiracıyı yasal riske sokabilir.

Kiracılar Airbnb yapabilir mi?

Kiracılar veya alt kiracılar Airbnb kullanamaz Yukarıda belirtildiği gibi, Airbnb kiralamalarında sık karşılaşılan bir durum, alt kiracılar tarafından günlük kiralama yapılmasıdır. Türk Borçlar Kanunu’na göre, alt kiralama için ön koşul ev sahibinin yazılı onayıdır.

Kısa dönem kiralama yasal mı?

Yasa, 100 günden az süreli kiralık konutları da kapsıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, günlük veya haftalık olarak kısa süreli turistik amaçlı ev kiralamak için turistik amaçlı kiralama sözleşmesi imzalamadan önce izin alınması zorunlu hale getirildi.

Evi oda oda kiraya vermek yasal mı?

Yazıcı, ev sahibinin evindeki herhangi bir odayı başkasına ikametgah olarak kiraya verebileceğini belirterek, “Yasa, ‘Odalar başkalarına kiraya verilebilir, ancak bunun sözleşmede onaylanması gerekir’ diyor.” dedi.

Ev sahibi kirayı almıyor ne yapmalıyım?

Kiracıdan gelen kira ödemeleri ev sahibi tarafından kabul edilmez ve banka vb. aracılığıyla işlenir. Kira bedeli iade edilerek geri verilecekse kiracının ilgili hukuk mahkemesine teminat başvurusunda bulunması ve kira ödemesinin bu şekilde yapılması gerekir.

Kısmi kiralama nedir?

Bu tür bir kiralama, kiracıya ev sahibi ile yapılan kira sözleşmesinde odaları veya evin bir bölümünü bağımsız olarak kiraya verme hakkının tanınması halinde mümkün olabilir.

Kira sözleşmesi yoksa ne olur?

Kira sözleşmesinin yazılı olması gerekmediğinden, sözleşme olmasa bile kira sözleşmesi yapılabilir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemez veya haklarını kullanmaktan alıkonulamaz.

Kira sözleşmesi hangi durumlarda geçersiz olur?

Kira sözleşmesi; kanuna, ahlaka veya kamu düzenine aykırı olması, taraflardan birinin sözleşme yapma ehliyetinden yoksun olması, sözleşmenin zorla veya tehditle imzalanması, kira sözleşmesinin yazılı şekle aykırı olması ve kiralananın hukuka aykırı kullanılması hallerinde geçersiz sayılır.

1 yıldan az kira sözleşmesi yapılır mı?

Ayrıca, geçici kullanımla sınırlı olmamak kaydıyla, bir yıldan daha kısa süreli daireler ve kapalı çalışma alanları için kiralama yapmak da mümkündür. Bir yıldan daha kısa süreli kiralamalar, yenileme söz konusu olduğunda kafa karıştırıcı olabilir.

Eski kira sözleşmesi kaç yıl geçerli?

Belirli süreli kira sözleşmesine göre 10 yıl hesaplanırken sözleşmede belirtilen süre dikkate alınmamalıdır. Kira sözleşmesinin ne kadar süreyle geçerli olduğuna bakmak gerekir. Bu süre ve 10 yıl geçtikten sonra uzatma yılı tamamlanmış olur.

Yenilenmeyen kira sözleşmesi ne olur?

Kira Sözleşmesinin Yenilenmemesi Nedeniyle Açılacak Hukuki Yollar: Kira sözleşmesinin süresi dolduğu ve 1 yıllık kira sözleşmesinin yenilenmediği takdirde, kiracının sözleşmede belirtilen sözleşme bitiş tarihinde taşınmazı boşaltması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir