Sivrisinek neden ayrı yazılır?
Türk Dil Kurumu’nun Yazım Sözlüğü sitesinde yer alan bilgiye göre, sivrisinek kelimesinin yanında mutlaka “sivrisinek” sözcüğü de kullanılmalıdır. Çünkü sivrisinek, kanatlı böcekler sınıfından bir hayvan türü olarak da bilinmektedir.
Karadut neden bitişik yazılır?
BLACK MULBERRY SÖZCÜĞÜNÜN ANLAMI: Siyah ve iri meyveler veren bir dut türünü ve meyvesini ifade eder. Bileşik bir isim olan bu kelime sıklıkla yanlışlıkla black dut olarak yazılır. Ayrı ayrı değil yan yana yazılmalıdır. Doğru kullanımı black dut şeklinde olmalıdır.
Bozayı neden bitişik yazılır?
Genel kuralın birçok istisnası vardır. Örneğin, kahverengi ayı bir ayı türü anlamına gelse de, TDK bu kelimenin doğru yazımını “grizzly bear” yerine “brown bear” olarak kabul eder. Kendisini ileri görüşlü biri olarak gören bu kişi, kendisine verilen görevi yerine getirmediği gerçeğini örtbas etmiştir.
At sineği neden ayrı yazılır?
Birleşme sırasında kelimelerden birinin veya ikinci kelimenin anlamı değişmeyen birleşik sözcükler ayrı ayrı yazılır.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Kara sinek birleşik mi?
Bu kelime sıklıkla blackfly olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı housefly şeklinde olmalıdır.
Yeşil zeytin neden ayrı yazılır?
tıpkı siyah zeytinler gibi. Kısacası, yeşil zeytinler bir zeytin türü oldukları için birlikte yazılırken, siyah zeytinler bir zeytin türünü değil, siyah zeytinleri ifade ettikleri için ayrı yazılır.
Nane ruhu nasıl yazılır?
Afyon ruhu, katran ruhu, lokomotif ruhu, nane ruhu, tuz ruhu, vb. C. Yol ve ulaşımla ilgili bileşik sözcükler: Arnavut kaldırımı; çevre yolu, deniz yolu, hava yolu, köy yolu, keçi yolu; köprü yolu, vb. D.
Fıstık çamı nasıl yazılır?
İsviçre taş çamı (Pinus pinea L.)
Siyah zeytin nasıl yazılır?
Türkçe dilbilgisi kurallarına ve TDK’ya göre “siyah zeytin” kelimesi ayrı ve küçük harfle yazılmalıdır. Kelimelerin doğru yazımına dikkat ederek, hem daha kesin iletişim kurabilir hem de dilimizin kurallarını korumaya yardımcı olabilirsiniz.
Kuru soğan nasıl yazılır?
“Soğan” ayrı yazılır, yanına “yeşil soğan” yazılır. Hepimizin dilimizi bilme hakkımız var.
Çiğ köfte nasıl yazılır?
TDK’ya göre çiğ köfte kelimesi yan yana yazılamaz. Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır. Ayrı ayrı yazılsalar bile iki kelimenin tek bir anlamı vardır.
Bal köpüğü nasıl yazılır?
Öte yandan, kelimeler “ayrı ayrı yazılan bileşik kelimelere” benzemekte ve aynı yapıya sahiptir: “Acember, snapdragon, bakla, hanımeli, camgöbeği, hanımeli, çayır rue, çoban çantası, kadife çiçeği, deve tüyü, fildişi, nedime, gelin parmağı, gül çalısı, güvercin boynu, bektaşi üzümü, kazayağı, kavun, kaz dikeni, sekoya, kızıl kanat, …
Göz kapağı nasıl yazılır?
Kısacası, 1981 Kılavuzu’nda yan yana yazılan “göz kapağı” ve “ateş böceği” gibi terimler, yan yana yazılmalarını gerektiren bir koşul bulunmadığından ayrı ayrı yazılmış ve ayrı yazılan bileşik sözcükler olarak nitelendirilmiştir.
Arap sabunu neden küçük yazılır TDK?
Arapça elif harfiyle yazılır. İhtiyaç anlamına gelir. Yani sabunun gerekliliği. Bu nedenle TDK, zamklı Arapça’nın baş harfini büyük harflerle, Arapça’nın baş harfini ise küçük harflerle yazmıştır.
Sivrisinek nasıl yazılır TDK?
Sivrisinek kelimesi de TDK’da incelenen bir kelimedir. Yazmaya ilgi duyan kişiler doğru yazımı öğrenmek için çok çalışabilirler. TDK’ya göre sivrisinek kelimesi birlikte yazılması gereken kelime gruplarından biridir. İnsanlar bunları ayrı ayrı yazarlarsa yazım hataları yapacaklardır.
Sivribiber nasıl yazılır TDK?
Sohbet. TDK’ya göre yeşil ve kırmızı biber yan yanadır; yeşil biber ayrı yazılır.
Sivrisinek nasıl yazılmalı?
Bu kelime sivrisinek olarak yanlış yazılmıştır. Doğru kullanımı sivrisinek şeklinde olmalıdır.
Ateşböceği neden ayrı yazılır?
Bununla ilgili bir kural vardır. İki anlamlı kelime bir araya gelip yeni bir kelime oluşturuyorsa ve bu kelimelerden hiçbiri veya ikincisi anlamını değiştirmiyorsa, ayrı ayrı yazılırlar. Ateş böceği örneğine bakarsak, kelimelerin anlamlarının değişmediğini ve bu sebepleri ayrı ayrı yazmanın doğru olduğunu görürüz.